Най-добрите практики във Фейсбук рекламата за 2023г.

януари 18, 2024 By

Измина още една година, през която милиони рекламодатели по целия свят плащаха на Фейсбук, за да бъдат чути от своите бъдещи и настоящи клиенти. Едни искаха да създадат повече ангажираност, други целяха директни продажби, трети повече разпознаваемост или просто добър имидж. Така се откроиха и някои практики в рекламата, които смело можем да определим като „добри“ или пък да заклеймим като не толкова успешни. Защо да четете блога ни? За да не пилеете парите си напразно за формати, които вече са изчерпани.

Ето и кои формати определя Фейсбук като свои най-успешни:
 • Реклами с видео – видео рекламите са един от най-ефективните начини за привличане на вниманието на потребителите и за създаване на ангажираност. Те са особено подходящи за цели като повишаване на осведомеността за бранда, генериране на leads и продажба на продукти или услуги. Тенденцията с рийлс бързо се наложи. Ако все още не правите бързи видеа за вашия бизнес, време е да започнете.
 • Реклами  тип карусел – рекламите с карусел ви позволяват да показвате няколко изображения или видеоклипа в една и съща реклама. Това е чудесен начин да покажете разнообразие от продукти или услуги или да разкажете история. Изключително подходящ формат за онлайн магазини с много стоки.
 • Динамични реклами – динамичните реклами ви позволяват да показвате на потребителите персонализирани реклами въз основа на техните интереси и поведение. Това е чудесен начин да увеличите ефективността на рекламите си.
 • Реклами с кликане за обаждане – рекламите с кликане за обаждане ви позволяват да добавите бутон за обаждане към рекламите си. Това е чудесен начин да насърчите потребителите да се свържат с вас по телефона.
 • Реклами с кликане за място – рекламите с кликане за място ви позволяват да добавите бутон за навигация към рекламите си. Това е чудесен начин да насърчите потребителите да посетят вашия физически магазин, ако разбира се имате физически обект и рекламирате него.

Колкото до не толкова успешните формати, Фейсбук определя така:

Според данните на Facebook, следните формати за реклама се определят като не толкова успешни през 2023г.:
 • Реклами със статични изображения – статичните изображения могат да бъдат ефективни за някои цели, но те обикновено се представят по-зле от видео рекламите или рекламите с карусел.
 • Реклами с единично изображение – рекламите с единично изображение са по-малко ефективни от рекламите с карусел, тъй като те не могат да покажат разнообразие от продукти или услуги.
 • Реклами с кликане за местоположение – рекламите с кликане за местоположение могат да бъдат ефективни за насърчаване на посещенията в физически магазини, но те не са толкова ефективни за други цели.

Разбира се, ефективността на един или друг формат за реклама може да варира в зависимост от конкретните цели и целева аудитория на бизнеса. Важно е да тествате различни формати, за да видите кои работят най-добре за вас.

Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да подобрите ефективността на неуспешните формати за реклама:

 • Използвайте висококачествени изображения или видеоклипове.
 • Добавете ясен и кратък текст.
 • Използвайте призив за действие, който насърчава потребителите да предприемат действие.
 • Тествайте различни варианти на рекламите си, за да видите кои работят най-добре.