5 начина да предпазите Instagram профила си от хакери

август 27, 2018 By

Според Fortune и Mashable, стотици Instagram акаунти са били жертви само този месец, като броят им все повече нараства. Чувството, че някой е на навлязъл в личното ти пространство и има пълен достъп до информацията ти, е повече от ужасно. За да не се чувствате безсилни срещу хакерите, ето тези 5 съвета, с които можете да защитите профила си.

Всички хакове от изминалия месец  имат идентични характеристики. Fortune съобщава, че жертвите, които са хакнати, осъзнават, че изведнъж са излезли от акаунтите си и не могат да влязат обратно. Когато разглеждат профилите си през профилите на своите приятели, тези потребители виждат, че докато другите им снимки са недокоснати, профилните им снимки са заменени с анимирани герои от Disney и Pixar. Освен това потребителите установили, че информацията за контактите им била сменена с руски имейл адреси, различаващи се от домейна .ru, което прави хакерите още по-смущаващи. Ето още един необичайно действие: хакерите не публикуват изображения от хакнатите профили, въпреки че са придобили пълен контрол върху данните им. Ако се притеснявате, че профилът ви е изложен на риск, има прости мерки, които можете да предприемете, за да се предпазите.

Как да защитите профила си от хакери

Колкото по-рано предприемате действия за защита на профила си, толкова по-вероятно ще останете в безопасност от тази нова социална медийна заплаха. Ето някои от начините, които можете да използвате:

 1. Променете паролата си

  Един от най-простите и най-ефективните начини за защита на вашия Instagram акаунт (и всеки онлайн акаунт впрочем) смяна на вашата парола. Има няколко неща, които трябва да имате предвид при създаването на нова парола, която да е недосегаема за хакерите:

  -Уверете се, че това е силна парола. Включете поне шест символа, букви и препинателни знаци (например! И &)

  – Не използвайте същата парола, която използвате за други профили. Хакерите търсят модели в различни профили, за да разбият акаунтите на жертвите си. Колкото по-уникална е вашата парола, толкова по-добре.

  – Задайте напомняния на телефона си, за да променяте периодично паролата си. Редовното актуализиране на паролата ви по-добре ще защити профила ви от хакери.

  – Не споделяйте паролата си с никого. Освен ако не е човек , на които вярвате много и трябва да споделите паролата си с него по някаква много добра причина.

 2. Променете паролата за имейл акаунта, свързан към вашия Instagram профил

  Тъй като вашият имейл адрес е от съществено значение за влизане в Instagram, значи е също толкова важно да защитите паролата и на имейл акаунта ви. Точно както редовно трябва да актуализирате паролата си за Instagram, трябва редовно да актуализирате и паролата си на имейла. Но не използвайте една и съща парола и за двата акаунта: поддържайте ги уникални, за да затрудните хакерите.

 3. Оттегляне на достъпа до подозрителни приложения от трети страни

  Хакерите могат да стигнат до вас посредством приложения на трети страни. За да защитите данните си от приложения, на които нямате доверие, отидете в секцията „Оторизирани приложения“ от настройките на профила си през компютър. След като видите приложенията, които сте упълномощили, изберете тези, чийто достъп искате да оттеглите. Така те повече няма да имат данните ви.

 4. Включете „Двуфакторното удостоверяване“

  Двуфакторното удостоверяване е препоръчителната функция за сигурност на Instagram, която изисква всеки, който влиза в профила ви от неизвестно устройство, да въведе кода след попълването на записите за потребителско име и парола. Използвайки телефонния номер, свързан с профила Ви, Instagram ви изпраща кода за защита чрез текстово съобщение. Всеки път, когато вие или някой се опитвате да влезете от устройство, което Instagram не разпознава като ваше, втората стъпка ще изисква въвеждането на този код за защита. Хакерът не може да влезе в профила ви без този уникален код, който е достъпен само през телефона ви.

   

  Ето как можете да включите двуфакторно удостоверяване:

  Стъпка 1: Влезте в настройките на акаунта си

Стъпка 2: Отидете надолу до „Поверителност и сигурност“, където се казва „Удостоверяване с две фактори“.

Стъпка 3: Включете „Поискайте код за защита“.

Стъпка 4: Ако още нямате потвърден телефонен номер, свързан с профила си, ще бъдете подканени да го предоставите. След като свържете номера си, ще получите уникален код чрез съобщение. Въведете кода в полето, след което натиснете „Next“. И сте готови!

 

 1. Излизайте от профила си, когато използвате споделени устройства

Лесно е да забравим нещо толкова просто, от както  не е нужно да излизаме от акаунтите на социалните си мрежи на телефона или компютъра. Но да останете влезли в устройства, които и други използват, е сигурен начин някой да открадне вашата информация за вход. Винаги излизайте от устройства, които не са ваши лични и не забравяйте,  да оставите отметката в квадратчето „Запомни ме“ изключена.

Какво да направите, ако профилът ви вече е хакнат

Изберете опцията „Получаване на помощ за вход“ на екрана за вход на платформата. Следвайте указанията, които ви позволяват да използвате потребителското име или имейл адреса си, за да възстановите профила си. Ако хакерите са променили потребителското име или имейла ви, има опция да използвате както потребителското име, така и имейла си, за да възстановите профила си.

В някои случаи профилът ви може да е бил хакнат, но все още можете да влезете в него. Ако това е така, трябва незабавно да смените паролата си и да предприемете превантивните мерки, описани в тази статия, за да запазите профила си защитен.

За още статии, свързани с Инстаграм, вижте блога ни: http://jetmedia.bg/facebook-instagram-reklama-blog-posts/